Jacek Olejnik

Praca z drugim człowiekiem jest dla mnie spotkaniem, towarzyszeniem w opowieści o życiu.
Zadaniem, jakie sobie stawiam w tej pracy jest wzmacnianie w ludziach poczucia, że mają wpływ na swoją opowieść i zachęcanie ich do wzięcia odpowiedzialności za nią. Uważam również, że do satysfakcjonującego życia, potrzebna jest odwaga.

Przez wiele lat pracowałem z rodzinami zastępczymi oraz młodzieżą przebywającą pod opieką rodzin zastępczych. Zdobywałem wtedy doświadczenie w instytucji oraz w organizacjach pozarządowych. Miałem okazję obserwować, w jaki sposób pracuje się z młodzieżą w Niemczech czy Hiszpanii. Od kilku lat prowadzę kursy dla kandydatów na rodziny zastępcze. Ponad 8 lat pracuję w Specjalistycznej Poradni Terapeutycznej dla młodzieży, gdzie prowadzę grupy socjoterapeutyczne, terapię indywidualną i rodzinną, terapeutyczną grupę dla ojców oraz kursy dla rodziców. Specjalizuję się w pracy z młodzieżą oraz pracy z rodzicami.
Na co dzień widzę, jak trudno jest dorastać w świecie nieustających bodźców. Widzę także często bezsilnych i wyczerpanych rodziców, którzy borykają się z poczuciem winy.

Z wykształcenia jestem pedagogiem i socjoterapeutą. Ukończyłem także 3 letnią Szkołę Pomocy Psychologicznej we Wrocławiu, prowadzoną przez Państwa Rydlewskich. Brałem udział w wielu szkoleniach, między innymi:
– Integratywna, systemowa psychoterapia krótkoterminowa w Polskim Instytucie Psychoterapii Integratywnej w Krakowie.
– Terapia narracyjna i terapia par we Wrocławskiej Pracowni Psychoedukacji i Terapii „Plus”
Swoją pracę systematycznie superwizuję u certyfikowanych superwizorów.

Mam przekonanie, że aby być skutecznym i świadomym psychoterapeutą, dobrze jest pracować nad poznaniem samego siebie. Sam ukończyłem psychoterapię własną. Brałem udział w terapii grupowej, a także treningach interpersonalnych i terapeutycznych.
Prywatnie spełniam się w roli męża i ojca. Czasem lubię poczuć dreszcz podczas wspinaczki, a czasem ukojenie, leżąc w wodzie, obserwując niebo i ptaki. Bardzo ważny jest dla mnie codzienny kontakt z naturą, najlepiej doświadczany wspólnie z rodziną.